Středověká kuchyně
NOVÝ ROZMĚR tradiční lukostřelby
Středověká kuchyně
Pokud se najde kousek rovného místa, kde je možno rozdělat otevřený oheň, během několika chvil zde vyroste nejdůležitější část středověkého tábora. A to kuchyně! Křesadlem či třecími dřevy rozděláme oheň. Pod přístřeškem pak začnou naši kuchtíci v dobovém nádobí připravovat chutnou krmi pro panstvo, ale i šlichtu pro poddané, dle starých středověkých receptur. Jen na vás záleží, co ochutnáte. Máme i přenosné ohniště, které ochrání trávník či zem od žhavého popela.
Něco o středověké kuchyni
Kuchyně ve středověku byla na své období překvapivě pestrá. Základem byl chléb a peklo se několik základních druhů. Nejobyčejnější chléb byl vyrobený z hrubě mleté pšeničné nebo žitné mouky ve formě placek či bochníků. Movitější lidé konzumovali spíše bílý chléb z jemné a očištěné mouky. Dalším obvyklým pečivem byly koláče s medem, mákem, ovocem, tvarohem a dalšími typickými surovinami.
Mezi běžná jídla patřila také kaše, která se vyráběla jak v sladkých, tak i slaných variacích. Kaše byly připravovány hlavně z pšeničné či žitné mouky, krup, tvrdého chleba, hrachu a ovoce. Na stole samozřejmě nechybělo ani maso, které se vařilo nebo peklo na ohni. Typickými potravinami byly také mléčné výrobky z kravského, kozího nebo ovčího mléka, které se využívaly nejen k pití, ale také k výrobě másla, tvarohů a různých sýrů.
Typické nápoje ve středověku
Běžným nápojem ve středověkém období byla voda, která se ochucovala medem, mízou javoru a břízy a lesními plody. Voda se používala také k přípravě nejrůznějších bylinných odvarů. Dalším významným nápojem bylo pivo, které se oproti dnešnímu vařilo za přístupu vzduchu a nijak se nefiltrovalo. Středověké pivo se spíše podobalo kaši, které se srkalo z misek. Víno v tehdejší době bylo především pitím šlechty, církve a mešťanů. Velmi rozšířeným a oblíbeným nápojem bývala medovina.
Pro více informací nás neváhejte kontaktovat pomocí kontaktů.
Navštivte náš obchod: